Konkurransen i det norske og internasjonale markedet for mynter og medaljeproduksjon har hardnet til, og Myntverket på Kongsberg bemanner nå opp på teknologifronten for å henge med på utviklingen.
– Vi er i likhet med de fleste andre virksomheter ikke uberørte av den generelle teknologifiseringen og digitaliseringen i samfunnet, og vil ha økt fokus på at vår kompetansesammensetning fremover gjenspeiler dette. Det er helt nødvendig om vi skal klare å holde oss konkurransedyktige i så vel et norsk som internasjonalt perspektiv, sier Myntverkets eier og styreleder, Ole Bjørn Fausa.
Mynta er derfor på utkikk etter en teknologievangelist som kan være den tradisjonsrike virksomhetens spydspiss i arbeidet med å sikre at metodene som brukes i fremstillingen av mynter og medaljer er helt up to date. Gjerne en ingeniør fra den lokale kompetansepoolen og teknologimiljøet i Kongsberg. -Mine fortrinn er markedssiden, sier dagens sjef Kjell Wessel. Derfor har jeg sammen med styreleder Ole Bjørn Fausa kommet frem til at den som skal ta Myntverket fremover rent teknologisk er en leder med god produksjons- og teknologierfaring. –Jeg blir snart 63 år, men har forhåpentligvis noen gode år igjen. Jeg vil fremover konsentrere meg om markeds- og produktutvikling, som er min kjernekompetanse, og gleder meg til å igjen kunne ta fatt på dette arbeidet. –Vi starter derfor søket etter en administrerende direktør som skal utvikle Det Norske Myntverket videre som en ledende nisjeprodusent innen en spennende myntbransje, forteller styreleder Fausa.
Måtte selge patenter
De siste årene har vært utfordrende for landets nest eldste nålevende produksjonsbedrift, og de har vært gjennom flere små og store endringsprosesser; – For tre år siden så det mørkt ut, forteller styrelederen. –Nordmenns bruk av mynter sank som en stein, og ordrevolumene fra Norges Bank ble redusert med 90 %. Samtidig fikk vår største eksportkunde store problemer, og der ble også ordrene så godt som borte.
-Vi tapte 9 millioner kroner på driften i 2015, forteller Fausa. For å holde skuta flytende solgte vi patenter og rettigheter for 8 millioner. For omverdenen så det derfor ikke nødvendigvis så alvorlig ut, ettersom det offisielle resultatet bare viste et tap på en million kroner. Men realiteten var at kjernevirksomheten, som er produksjon av mynter og medaljer, gikk med dundrende underskudd.
Nye kunder fra mange land
-Ved siden av å kutte kostnader måtte vi lete etter nye kunder og nye produktnisjer. –Vi spesialiserer oss nå mye mer på minnemynter og minnemedaljer, og på noen områder er vi helt i verdenstoppen. Vi har funnet nye kunder i blant annet Storbritannia, Irland, Polen, Tsjekkia og Ungarn og nylig fikk vi faktisk også en ordre helt fra New Zealand, forteller Fausa. Dette skal vi bygge videre på, og med et økt fokus på utnyttelse av ny teknologi skal vi sikre fortsatt overlevelse for Myntverket, også i overskuelig fremtid.
Driftsunderskuddet på 9 millioner kr i 2015 ble forbedret til et underskudd på 5 millioner kr i 2016 og til om lag en million i underskudd i fjor, forteller styrelederen ved myntverket. Vedvarende fall i omsetning er nå snudd til en liten økning og fjerde kvartal 2017 ga isolert sett overskudd. Vi har startet 2018 bedre enn på mange år og nå kjører vi for full kapasitet.